Wereldwijd uniek, hybride varen met LM-Hybrid!

Wat is het verschil tussen een sloep en een tender?

Hoe herken ik een sloep?

Sinds het einde van de 20e eeuw heeft de sloep een opmars gemaakt in Nederland. Mensen zagen dat de sloep ook gebruikt kon worden voor recreatie in plaats van alleen voor watersport en visserij. Gebaseerd op de reddingssloepen van die tijd werden er steeds meer sloepen ontwikkeld voor de pleziervaart. De sloep werd een waar pronkstuk; met een sloep toonde je status en aanzien

Kenmerken sloep

Een sloep is een kleine open boot met beperkte voorzieningen. Echte herkenningspunten aan de romp heeft een sloep niet. Dit komt doordat hij overal ter wereld op een andere manier gebouwd wordt. Wel zie je vaak bij sloepen dat er rondom een dik touw gespannen is. Deze dient als bescherming van de boot voor het botsen tegen de kade. Tegenwoordig komen sloepen in allerlei soorten en maten waardoor je de boot compleet kunt samenstellen naar jouw eigen eisen en wensen. Denk bijvoorbeeld aan de kleur, de bekleding en extra accessoires zoals een tafeltje.

Hoe herken ik een tender?

Vroeger werden tender boten vaak gebruikt om goederen en personen van A naar B te brengen. Deze zwaar gemotoriseerde boten waren zeer geschikt om wat zwaardere vracht te kunnen vervoeren. Eigenlijk was de tender dus bedoeld als werkboot. Nu wordt de tender daar niet meer zoveel voor gebruikt, maar op de Nederlandse wateren zien we hem nog vaak voorbij komen! Dat komt omdat de tender een geliefde boot is voor de pleziervaart.

Kenmerken tender

Een tender heeft vaak een zwaardere motor dan de normale sloep. Hier zitten geen strikte richtlijnen aan verbonden, maar doorgaans heeft de motor van een tender meer pk’s dan die van een sloep. Nog een verschil tussen een tender en de sloep is de prijs; de prijzen voor tenders liggen meestal een stukje hoger dan die van een sloep. Dit komt door de zwaardere motorisering. Een laatste kenmerk van een tender is het zwemplateau dat deze boot vaak heeft.

Stel je eigen sloep of tender samen

Je kunt niet alleen een sloep zelf samenstellen; voor een tender geldt hetzelfde! Wat voor soort cabrioletkap wil je op je boot hebben bijvoorbeeld? En ben je van plan om langere tochten te gaan maken met de tender? Dan is een klein chemisch toilet zeker een fijne optie

Tenders en sloepen hebben een aantal verschillen, maar zijn allebei bedoeld voor de pleziervaart. Wil je graag wat meer comfort en snelheid tijdens je lange vaartochten? Dan is een tender een goede optie. Wil je graag een boot om op de warme zomerdagen heerlijk over de grachten te varen met een koud drankje in je hand? De sloep is dan je beste vriend!

Heb je nog vragen over tenders en sloepen? Neem vooral contact op met een van onze dealers.

Onze modellen

Lifestyle600Fotografie-55

Lifestyle 600 Tender

Hier kan nog een korte toelichting...

Lifestyle-818-Tender-05

Lifestyle 818 Tender

Hier kan nog een korte toelichting...