Wereldwijd uniek, hybride varen met LM-Hybrid!

Sloep winterklaar maken

Tips om je sloep winterklaar te maken

Er zijn een aantal goede tips die je kunt gebruiken bij het winterklaar maken van je tender of sloep. Daarom hebben wij alle tips over de motor, de techniek, de uitrusting, romp en dek, het interieur, het onderwaterschip, het toilet en drinkwatervoorziening op een rijtje gezet.

De motor

Een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van je boot is het motoronderhoud. Zorg ervoor dat je dit met veel zorg doet; je motor kan behoorlijke schade oplopen als je dit niet doet. Je onderhoud de motor door bij een open koelwatersysteem al het water uit het systeem te halen. Er mag geen water in blijven staan. Ook moeten alle wierfilters, oliefilters en brandstoffilters gecheckt, gereinigd en eventueel vervangen worden. Daarnaast moet de complete motor schoongemaakt worden en ververs je de motorolie. Ons advies is om dit uit te besteden aan een erkende dealer zodat je zeker weet dat je niks vergeten bent!

Techniek

Het is verstandig om alle elektrische apparatuur los te koppelen en thuis op te slaan. Neem ook gasflessen mee van boord om ergens anders op te slaan. Zorg ervoor dat je de accu vol geladen houdt zodat de elektrolyt niet in water verandert en dus bevriest in de winter. Als je eenvoudig je accu’s los kunt koppelen en van boord haalt, neem ze dan mee naar huis en sla ze op.

Uitrusting in de boot

Ruim de hele boot op; haal al het afval van de boot en zorg dat er geen eten of drinken meer op de boot aanwezig is. Dat kan namelijk bevriezen bij lage temperaturen. Check of de reddingsvesten nog voldoen aan alle veiligheidseisen. Controleer ook de brandblussers en laat ze keuren als dat nodig is.

Romp en dek

Het is belangrijk om de romp van de boot goed schoon te maken als je de boot klaar maakt voor de winter. Vuil kan namelijk hardnekkig vast gaan zitten tijdens deze koude maanden. Zet vervolgens de boot in de was. Dit poets je er in het voorjaar weer af als je weer met je boot gaat varen. Zit er wat schade op de boot? Laat dit bijwerken en de gelcoat repareren. Vet de rubbers in en gebruik een afdekzeil om je boot te beschermen.

Interieur

Het is handig om als eerste alle kussens van de boot te halen en op een droge plek op te slaan. Anders bestaat de kans dat ze gaan schimmelen. Ook eventuele kleding en reddingsvesten kun je beter opslaan op een droge plek. Plaats ook vochtvreters op verschillende plekken in de boot.

Onderwaterschip

Ook het onderwaterschip mag niet vergeten worden. Check eerst of er los antifouling en roest aanwezig is. Haal dit zo nodig weg. Controleer de boot op aangroei, osmose en beschadigingen. Vet alle afsluitingen goed in en check of er schade is aan de schroef.

Toilet drinkwatervoorziening

Om ervoor te zorgen dat er niks kapot vriest, is het verstandig om met antivries aan de slag te gaan. Let er wel op dat je voor niet giftige antivries kiest! Daarbij is het droogpompen van het toilet niet voldoende. Er kan namelijk water blijven staan. Pomp daarom antivries door het toilet heen.

Leeg vervolgens de complete drinkwatertank. Wanneer je je boot winterklaar gaat maken, is het een goed moment om alles even grondig te reinigen. Vervolgens laat je alle afsluiters aan boord van de boot vollopen met antivries.

Plaatsen van sloep in winterstalling

In de winter heb je twee opties; je sloep buiten laten liggen of je sloep in een winterstalling plaatsen. Door je sloep in een stalling te plaatsen in de winter, voorkom je dat er vorstschade aan je boot ontstaat. Ook is het makkelijker om je boot te onderhouden als deze niet in het water ligt.

Kosten van winterstalling

Hoeveel het kost om je boot te stallen in een winterstalling hangt af van een aantal factoren. Zo bepaalt de grootte van je boot een groot deel van de prijs. Hoe groter je boot, hoe meer je per maand betaalt om je sloep te stallen. Ook hangt de prijs ervan af of je je boot in een compleet overdekte stalling wil hebben of dat je voor een plek in een haven gaat.

Onze modellen

Lifestyle600Fotografie-55

Lifestyle 600 Tender

Hier kan nog een korte toelichting...

Lifestyle-818-Tender-05

Lifestyle 818 Tender

Hier kan nog een korte toelichting...