Wereldwijd uniek, hybride varen met LM-Hybrid!

Alles wat je moet weten over een bootverzekering voor jouw sloep

Is een bootverzekering voor een sloep verplicht?

Volgens de wet is het in Nederland in de meeste situaties niet verplicht om je sloep te verzekeren. Toch zijn er een aantal plekken waar je alleen mag varen met een boot die verzekerd is:

  • Op bepaalde vaarwateren; bijvoorbeeld op de meeste drukke waterwegen
  • Bij bootstallingen
  • In aangewezen jachthavens
  • Tijdens wedstrijdvaren

Daarbij is het verzekeren van je sloep een verstandige zet. Zodra je schade vaart aan een andere boot of aan je eigen sloep, vergoed de verzekeraar dit. Ook diefstal en inbraak worden vergoed. Omdat je sloep vaak een emotionele waarde heeft, is het aan te raden deze goed te verzekeren. Zo ga je ontspannen de Nederlandse wateren op.

Verzekeren in het buitenland

Ga je graag met je boot naar het buitenland? Denk dan ook zeker aan de juiste verzekering voor de wateren waar je wilt gaan varen. Sommige Nederlandse verzekeringen dekken ook Europese wateren, maar controleer dit altijd tijdig bij je verzekeraar.

Welke boten kan je verzekeren?

In principe kun je elke boot verzekeren, zoals andere voertuigen. Dus ook je sloep. Denk maar aan een auto, fiets, scooter en motor die je allemaal kunt verzekeren. Zeker als je vaak op pad gaat met je sloep is het verstandig om deze te verzekeren. Ook als hij vaak onbewaakt in een woonwijk in het water ligt, is een verzekering onmisbaar. Alle schade zelf moeten betalen kan soms hoog in de kosten oplopen.

Welke dekkingen zijn er bij een bootverzekering?

Er zijn verschillende soorten dekkingen die je kunt kiezen voor het verzekeren van je sloep. Deze dekkingen bieden allemaal een andere mate van verzekering. Je mag zelf kiezen in hoeverre je je sloep wilt verzekeren. Hieronder zie je welke verzekering je welke dekking biedt:

Alleen WA WA+ Beperkt casco WA+ Volledig casco
Schade aan anderen ✔️ ✔️ ✔️
Brand ✖️ ✔️ ✔️
Stormschade ✖️ ✔️ ✔️
Inboedel ✖️ ✔️ ✔️
Trailer/volgboot ✖️ ✔️ ✔️
Andere schade ✖️ ✖️ ✔️

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een bootverzekering?

Wat valt er onder de dekking?

Voordat je een verzekering gaat afsluiten, is het handig om alvast na te denken over de mate van dekking die je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld dat je sloep verzekerd is voor stormschade door bijvoorbeeld hagel? En hecht je er waarde aan dat je sloep verzekerd is voor brand, diefstal en aanvaringsschade met anderen? Als je zelf schade vaart aan je eigen sloep, wil je dat dan vergoed hebben door een verzekeraar of betaal je daar zelf voor? Per verzekering verschilt de dekking waardoor je je even moet verdiepen in de voor jou belangrijke onderwerpen.

Vaargebied

Ook is het vaargebied een belangrijk onderdeel van de verzekering. Je verzekert je vaak per vaargebied. Daarom is het verstandig om eerst uit te zoeken waar je wilt gaan varen voordat je de verzekering afsluit. Als je later toch een groter vaargebied wilt hebben, moet je je polis aanpassen.

Opvarenden verzekering

Heb je er ook aan gedacht om een opvarenden verzekering af te sluiten? Dit is niet verplicht, maar als je vaak met andere mensen gaat varen wel verstandig. Mocht je een keer een ongeluk krijgen met je sloep, dan is je verzekering in ieder geval goed geregeld.

Wat kost een bootverzekering gemiddeld?

Hoeveel je per maand kwijt bent aan het verzekeren van je boot hangt af van een aantal factoren. Zo zijn het type sloep, de leeftijd van de sloep, de dagwaarde van de sloep en de lengte van de sloep bepalende factoren voor de hoogte van de verzekering. Dit komt door het verschil in risico tussen sloepen. De ene sloep heeft een ingebouwde motor en de andere sloep heeft een buitenboordmotor. Daarnaast speelt ook het vermogen van de motor en het type brandstof een rol.

Daarnaast hangen de kosten ook af van de dekking die je kiest. Een WA dekking is doorgaans goedkoper dan een WA-casco dekking. Dit komt doordat je sloep bij de WA-casco dekking voor meer onderdelen verzekerd is dan bij de WA dekking. Bovendien hangen de kosten van de verzekering ook af van het vaargebied waarin je verzekerd wilt zijn. Heb je vragen over het verzekeren van je boot? Neem vooral contact op met onze partner Kuiper Verzekeringen. Zij kunnen altijd vrijblijvend een aanbod doen!

Onze modellen

Lifestyle600Fotografie-55

Lifestyle 600 Tender

Hier kan nog een korte toelichting...

Lifestyle-818-Tender-05

Lifestyle 818 Tender

Hier kan nog een korte toelichting...