1.Gebruik een bootslot
De meest voor de hand liggende optie is een bootslot. Hiermee zet je je boot vast aan de kade met een kettingslot. Je hebt hiervoor wel een XXL slot nodig zodat je altijd zonder geneuzel de boot vastzet aan de kant. Kies voor een slot met een ART-keurmerk of een SCM- keurmerk.
2. Zet je boot op slot aan de kade
De handigste manier om je boot vast te zetten, is aan de kade. Dit kan door het slot vast te maken aan een stang langs de kade. Als dat er niet is, kun je zelf een ring aan de kade bevestigen waar je het slot aan kunt bevestigen.
3. Beveilig je buitenboordmotor
Naast het beveiligen van je hele boot, is het ook verstandig om je buitenboordmotor vast te zetten. Het beste is om de motor van de boot af te halen als je klaar bent met varen. Nu is dit niet altijd mogelijk, dus het extra vastzetten van de motor is ook een optie. Dit kan met een speciaal slot.
4. Verzeker je boot
In Nederland hoef je je boot voor de meeste plekken niet te verzekeren, maar wel voor veel jachthavens en bootstallingen is een verzekering verplicht. Er zijn drie soorten bootverzekeringen die je kunt kiezen:
Verzekering | Dekking |
WA- verzekering | De WA-verzekering vergoedt de schade aan het materiaal en eventueel letsel die je met je boot hebt toegebracht aan anderen. Let op: deze verzekering dekt geen schade aan je eigen boot |
WA- basis | De WA-basis vergoedt de schade aan het materiaal en eventueel letsel die je met je boot hebt toegebracht aan anderen en aan je eigen boot. |
WA- casco | De WA-casco dekking vergoedt de schade aan het materiaal en eventueel letsel die je met je boot hebt toegebracht aan anderen en aan je eigen boot. Daarbij dekt het ook schade door vorst en lekvaren. |
5. Gebruik een alarmsysteem
Er zijn veel verschillende, ook betaalbare, alarmsystemen te vinden die je op je boot kunt installeren. Een voorbeeld hiervan is een sirene die activeert wanneer een inbreker een contactsensor, druksensor of sleutel ontsteking activeert. Het geluid van de sirene schrikt inbrekers en dieven af en alarmeert de buurt dat er iets aan de hand is. Een alarmsysteem in een open boot is niet mogelijk, maar een track en trace is dat wel.
6. Installeer camera’s
Met een camera op je boot kun je 24/7 meekijken met wat er gebeurt op je boot. Zo kun je iemand alarmeren als er iets aan de hand is. Bij sommige camerasystemen heb je de mogelijkheid tot interactie of tot het afspelen van geluid. Dit schrikt de indringers af. Veel camera’s werken zelfs zonder wifi. Ook een camerasysteem is niet mogelijk op een open boot. Een betere optie is dan track en trace.
7. Maak gebruik van Track & Trace
Nog een goede optie is een tracker op je boot zodat je hem kunt volgen. Trackers kosten niet veel geld en gaan vaak lang mee zonder dat je ze op hoeft te laden. Koppel deze met je telefoon zodat je altijd kan volgen waar je boot zich bevindt.
8. Kies de juiste locatie
Het verschilt nogal of je boot in een woonwijk ligt of in een bewaakte haven. In een bewaakte haven is er meer controle en dus minder kans dat er een ongewenste indringer op je boot stapt.
9. Stal je boot in de winter binnen
In de winter ga je in principe niet varen, daarom is het verstandig om je boot in de wintermaanden te stallen in een bootstalling. Daar ligt hij veiliger dan onbewaakt op het water. Zeker als je er niet vaak heen gaat, is je boot een makkelijke prooi voor dieven en inbrekers.
10. Registreer je boot
Zorg er altijd voor dat je boot geregistreerd is, zo is hij makkelijker terug te vinden als hij gestolen is. Maak foto’s van je boot en de buitenboordmotor, zodat je goede bewijsstukken hebt voor een aangifte als je boot gesloten is.